De hersteltraining

Als je vermoeid bent geraakt door een training, kun je twee dingen doen: rust nemen of een hersteltraining doen. Meestal volstaat rust, maar soms is het beter het herstel te bevorderen door het doen van een hersteltraining. Met een hersteltraining bevorder je de afvoer van afvalstoffen uit je spieren en de doorbloeding van je spieren. Persoonlijk grijp ik liever naar een hersteltraining dan naar een rustdag. Valkuil is natuurlijk de discipline om het op te brengen om rustig aan te doen en om de afstand kort te hoden. Afhankelijk van de getraintheid, zal deze training maximaal 1 1/2 uur zijn. Bij mooi weer over het algemeen geen probleem, maar bij slecht en b.v. harde wind of een heuvelachtig parcours loop je het risico toch weer te veel te doen.

De hersteltraining is dus eigenlijk geen “echte” training : ze zorgt dus niet voor trainingsprogressie. Het doel van een hersteltraining is om sneller te herstellen. Dit doe je door te fietsen aan zeer lage intensiteit en het liefst met een wat verhoogde trapfrequentie. Bij deze intensiteit geraken de spieren goed doorbloed waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en het spierherstel wordt bevorderd. Er treedt echter geen/ nauwelijks een vermoeidheidseffect op. Het traptempo en de versnelling spelen een beperkte rol, kies een traptempo dat je aangenaam vindt.
Omdat het tempo laag is, maakt het niet zoveel uit op welke fiets je de training uitvoert. Dit mag dus de racefiets zijn, maar ook de gewone dagelijkse fiets volstaat prima. Nogmaals zoek een parcours uit zonder al te veel hindernissen, zoals bruggen, en, als het hard waait, met voldoende beschutting .Belangrijk is, dat je je na een hersteltraining beter voelt dan voor de training. Is dat niet het geval, dan heb je te hard gefietst.

Hersteltraining heeft dus geen opbouwend effect, maar versnelt het herstel. Wel zou je bij de goede getrainde renner een combinatie op een dag kunnen toepassen van hersteltraining - rustperiode - aktieve trainingsprikkel
In een normale cyclus van een toerfietser of renner, zal een hersteltraining in principe vlak voor of na een belasting liggen. Dus b.v. op de maandag of vrijdag, wanner in het weekend gekoerst of getoerd wordt.